Сравнително наскоро излезе Linux Mint 18.3 с кодово име Силвия, но създателите на една от най-популярните Linux дистрибуции вече работят върху новата версия на своята операционна система.

Вече е известно кога ще излезе Linux Mint 19, какво можем да очакваме от новата дистрибуция и какво ново в общи линии ще има в тази версия. Linux Mint 19.х ще бъде с дълъг период на поддръжка (LTS), а това означава, че минорните версии и обновяванията за новата ОС, ще излизат в продължение на следващите 5 години.

Датата на излизане на Linux Mint 19

Точната дата на излизане на ОС Linux Mint 19 засега не е официално обявена, но лесно може да бъде пресметната. Тя ще се базира на Ubuntu 18.04 и доста точно може да се прецени, кога ще излезе Mint 19.

Ubuntu следва фиксирано разписание за представянето на новите версии. Предишната Ubuntu излезе през октомври, а следващата – 18.04, е обявена за 26 април 2018 година. Досега Linux Mint винаги е излизала няколко месеца след Ubuntu и се получава, че Mint 19 трябва да излезе през месец май или юни тази година.

Кодовото име на новата версия също е известно. Linux Mint 19 носи името Tara.

Какво ново ще ни предложи Linux Mint 19

Разработчиците предвиждат редица интересни нововъведения. Дистрибуцията ще стане още по-приятелски настроена към начинаещите, ще има повече помощна информация и подсказки. Ще има множество съвети относно настройките, за инсталирането на допълнителен кодек, ако се налага и други подобни.

1Обновяванията на софтуера

Тъй като дистрибуцията се базира на новата версия на Ubuntu и ще получи съответното обновяване на софтуера. Ще се използва новата версия GTK 3.22 с подобрена производителност и редица други подобрения. Идва и нова версия на Gnome стека и на другите програми.

2Няма да има нови версии на KDE

През последните 10 години от съществуването на Linux Mint, KDE винаги излизаше заедно с MATE и Cinnamon. Екипът на Linux Mint е решил да се откаже от следващи версии с тази среда. Това е неприятна новина за феновете на KDE и Kubuntu, но разработчиците са предпочели да съсредоточат силите си върху другите десктоп среди. Очаква се Linux Mint да стане още по-бърза и лека.

3Добавена е поддръжката на HIDPI

Дистрибуциите Linux Mint не изглаждат така отчетливо, като например Windows 10 и MacOS на големите дисплеи с висока резолюция. Но това скоро ще престане, понеже в Ubuntu, а и съответно в Linux Mint, ще бъде добавена поддръжката на HiDPI.

4Търсене

Досега знакът за търсене можехме да видим само в Gnome и Ubuntu. Сега това ще се появи и в Linux Mint. Търсенето в работния плот ще се отнася за локалните файлове, последните приложения, речника и други.

5Обновяването на Linux Mint

Linux Mint Tera ще донесе редица подобрения на механизма за обновяване. Екипът се е съсредоточил преди всичко върху предотвратяване на случайното изтриване на пакет.

6Ускоряване зареждането на операционната система

Създателите на Linux Mint са създали специален скрипт за измерване скоростта на зареждане на операционната система. Измерванията показват, че Cinnamon се зарежда по-бавно от Windows. Бавно се зареждат и приложенията. Именно върху това се работи тези дни и зареждането на десктоп средите ще бъде значително ускорено във финалната версия.

7Обновяване на файловия мениджър

Файловият мениджър Nemo ще получи много нови възможности, включително неизползването на GVFS, когато е възможно. Програмата ще има и цялостно текстово асинхронно търсене. Ще има подобрения във външния вид и интерфейса. Сега се работи и върху поддръжката на предварителен преглед на видеата.

26 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари